2012. június 13., szerda

440. Igazán velünk íródik a történelem!

Üdv kedves Olvasó!
2008.december.24.Szerda. Ádám,Éva
Szentmise
   Ma este 11 órakor a Barátok templomában éjféli mise volt, Schindler atya prédikált. Lukács evangéliumából volt a részlet. De előtte még elhangzott, hogy Nagy Szent Gergely pápa, mintegy 1400 évvel ezelőtt ezen a napon három misét is említett: éjfélkor az Angyalok miséje, hajnalban a pásztorok miséje és délelőtt, vagyis napközben az ünnepi mise. Mindannyian pásztorok vagyunk bizonyos értelemben, ott ahol élünk, a világnak azon a kis részén. Felelünk a ránk bízott emberekért.


   Az evangélium arról szólt, hogy Augusztusz császár idejében történt, amikor a nép összeíratott, elment a Szent Család is a júdeai Betlehembe, ami a "kenyér városa"-t jelenti. Augusztus császár, a leghatalmasabb, aki mindenkit legyőzött, Pontifex Maximus is egyben, főpap, isten fiának is említik, az ő nevével kezdődik az evangéliumi történet. A betlehemi jászolban csoda történt és ez a karácsonyi hangulat, idill minden évben megérint bennünket egyszer. A hatalmasok neve fönnmarad, mint ahogy Augusztusé is, mégsem róla szól ez a történet, mégse miatta jöttünk most össze és jön össze több, mint egymilliárd keresztény a világon.
   Izraelben is mondják, hogy Jézusnak valahonnan messziről kellett jönnie, mert az nem lehet, hogy beleszülessen ebbe a mocsokba, amiben a zsidók akkor éltek. És Jézus beleszületett! Eggyé vált sorsukkal, Isten egy lett közülük. A betlehemi jászol csendje, egyszerűsége, Jézus élete azt is üzeni, hogy nem kell hatalommal bírónak lenni ahhoz, hogy boldogok legyünk. Lehetünk másodikak, harmadikak, ötödikek, tizedikek, akárhányadikok. Jézusnak minden ember egyformán fontos, megismételhetetlen, egyszeri csoda.
Istennek minden emberre szüksége van, akik most éppen egymás mellett ülnek a padban, fontosak valahol, valakinek az életében. Tudjuk ezt, tudja ezt?


   Nem kell megváltani a világot, a legnagyobbnak lenni. Ahol már két-három ember munkálkodik a szeretet jegyében, Isten ott van közöttük. Ahogy a betlehemi pár elindult, úgy ma is elindulnak a párok, hitet és reményt ébresztve másokban, jobbá téve mások életét. Ha csak egy ember életét is jobbá tesszük, szebbé a napját, az egész világ jobb lesz ezáltal. Legyünk okosak, ügyesek, elszántak, de ne legyünk kapkodók. A betlehemi pár és minden pár, akinek van gyereke, tapasztalhatja meg igazán a szeretetet. Szeretni és szeretve lenni. Isten az ujjával írja a történelmet és velünk is. A történelem az élet tanítómestere. Mi is részesei vagyunk, a magunk egyszerűségében, a világ egy eldugott szegletében, ahol a betlehemi csoda is történt. Igazán velünk íródik a történelem! Most karácsonykor megpihen mindenki a jól elvégzett munka után, mert azt a munkát, ami ránk bízatott, jól végezzük el! Nekünk ott kell, ott szabad megváltanunk a világot, ahol vagyunk. És már itt a Földön, életünkben el kell, el szabad kezdeni azt a munkát, ami az örök életben, Isten országában teljesedik ki és folytatódik, ámen.
   (Minden közösség fontos, de a család a legfontosabb; Mennyből az angyal lejött hozzátok, pásztorok. Ez a legszebb ének a világon, hiszen Isten az emberek közé jön.)

Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése