2012. június 15., péntek

442. Csillagmutatók

Üdv kedves Olvasó!
2009.január.04.Vasárnap. Vízkereszt
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés ifjúsági diákmise volt, Schindler atya prédikált. Az evangéliumban a három királyokról és a betlehemi csillagról volt szó. Ma van vízkereszt, epifánia, Urunk megjelenése. A három királyokat a német stern...-nek nevezi, ami annyit jelent csillagmutatók. Mi mindannyian is csillagmutatók vagyunk, ott ahol élünk. Érdekes történet kapcsolódik a három királyokhoz is, akiknek eleinte még a neve sem volt ismert és az sem, hogy hányan vannak. Eredetileg ráadásul bölcsek voltak. Háromféle ajándékot hoztak, hát csak hárman lehettek. József Attila már úgy írja versében, hogy aranyat hoztak hat marékkal, tömjént egész vasfazékkal. És ugye mirhát. Követték a betlehemi csillagot, úgy jutottak el Jézushoz. Gáspár, Menyhért, Boldizsár neveket adtak nekik. Az emberek kutatják az akkori eseményeket, minél többet szeretnének tudni róla, keresik a biztonságot és a fogódzókat, kapaszkodni akarnak valamibe. Minden ember, a mai világban is.


   Erdélyben van ilyenkor egy szokás, hogy az ajtók szemöldökfájára felírnak három betűt: G+M+B. Ez azt jelenti, hogy Gáspár, Menyhért, Boldizsár. Így emlékeznek a három királyokra, közte keresztek vannak, a végén pedig az adott évnek a száma. Így áldást kérnek és kapnak a házra. Ez nem valami mágikus dolog, hanem a kegyelem természete ilyen. Mozdulni kell, hinni kell, kérni kell, tenni kell érte, hogy Isten kegyelme, áldása szálljon ránk. Egyébként régebben a három betű mást jelentett: C+M+B, azt jelentette latinul, hogy Christus Mansionem Benedicat, Jézus Krisztus Áldja meg ezt a Házat. Később a C betűből G lett és három királyok. Kérni kell az áldást, ragaszkodni kell hozzá, ne engedjük el Istent és megadja nekünk. Egy néprajzkutató írásából olvashatjuk, hogy sok régi zarándok a térdére kötötte egy cédulán a három királyok nevét, hogy zarándoklatukban velük legyenek fáradtságaikban is. A kölni dómban vannak eltemetve földi maradványaik a három királyoknak. Régen, amikor Aachenbe zarándokoltak, akkor is sokan megtették ezt a magyarok és követve a három királyok csillagát, mindig újra elindultak.


   A keresztény ember mindig újra indul. Követi és mutatja a csillagot, mint a csillagmutató három királyok, keresi, kutatja és megtalálja a csillagot. Jézus a fény, de azt is mondja, hogy ti vagytok a világ világossága. Hegyen épített város, gyertyaláng, só. Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá tegyék, hanem, hogy fényljék mindazoknak, akik látják. Régebben a halotti gyászmisék után lucernáriumot, fény ünnepet tartottak és a Húsvéti gyertyáról meggyújtottak négy gyertyát. A halál és a gyász igazi mélységek, amelyekben az ember sötétben van és keresi a biztonságot, a gyertyák fényét, világosságát, melegét.
   Mindannyian csillagmutatók vagyunk, megkeressük és megtaláljuk a csillagot, ami vezet bennünket életünkben és mutatjuk másoknak is az utat. A kereszténység nem érzelem, hanem egy belső dinamizmus, ami külsőleg is látszik a csillagunk fényében, ami másoknak is világít és mutatja az utat, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése