2012. június 28., csütörtök

455. Szent helyek és szent idők

Üdv kedves Olvasó!
2009.március.15.Vasárnap. Nemzeti ünnep
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés ifjúsági diákmise volt, Nagyböjt harmadik vasárnapján, Schindler atya prédikált. A prédikációban elhangzott, az evangéliumi részletben Jézus kiűzi az árusokat a templomból és azt mondja, hogy lerombolhatjátok ezt a templomot, én három nap alatt újjáépítem. Az Ő testének templomára gondolt.
   Jézus számára szent hely volt a templom. Húsvétra készülődött mindenki, áldozati állatokat is vásároltak sokan, amit csak tírusi sékelért lehetett megkapni, ezért voltak a pénzváltók. Mintegy tizenötezer bárányt adtak al akkor, el lehet képzelni, mekkora nyüzsgés volt a templomban és a templom körül. Jézus visszaemlékezett, hogy amikor tizenkét évesen ott volt, mennyire szent hely volt számára. Innen zavarta most ki a kufárokat.


   Vannak-e életünkben szent helyek és szent idők? Az elmúlt rendszer szép lassan kiölte az emberekből a templomba járást és a vallásosságot. Hol van az a hely az életemben, ahol elcsendesedhetek, megtisztulhatok, igazán önmagam lehetek? Eza szent hely lehet a templom is, minden vasárnap és a szent idő a szentmise. De ilyen szent idők lehetnek a születésnapok vagy amikor misét mondatunk szeretett hozzátartozónkért és az egyház nagy égi születésnapjai, ünnepeink is az év során. Szent hely lehet a családi asztal, ahol igazán együtt vagyunk. Egy jó beszélgetés, akár a szentmise után is a templom előtt, barátokkal, ismerősökkel. Mindenkinek kellenek ezek a szent helyek és szent idők, ahol megtisztulhat, elcsendesedhet, igazán önmaga lehet az ember. Boldog kettős ünnepet kívánok mindenkinek, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése