2012. június 22., péntek

449. Mindannyian őrzők vagyunk

Üdv kedves Olvasó!
2009.január.25.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában a diákmisén Schindler atya prédikált. Máté evangéliumából a boldogságokat olvasta fel. Mi az, ami boldogít? Teszi fel a kérdést immár kétezer éve az emberiség mind a mai napig. Az élet él és élni akar. Ady Endre Intés az őrzőkhöz című versében leírja, hogy őrzők vigyázzatok a strázsákra. Legyetek szelídek, igazságosak. Éhezzétek, keressétek és találjátok meg az igazságot. Legyetek békességesek, nyugodt szívűek. Ezek sokkal nagyobb értékek a mai világban, mint bármi más. Egy beszélgetésen hangzott el a héten, egy tehetős barátjával beszélgetett az atya, aki azt mondta: Mondd el, prédikáld el vasárnap a templomban, hogy az emberek ne elégedetlenkedjenek, érjék be kevesebbel, örüljenek annak, amijük van.


    Egy másik beszélgetés ezt csak megerősítette: ne égessünk föl magunk körül mindent, családunkat, életünket, önmagunkat. Tanuljunk meg újra spórolni, érjük be a 12 éves TV-vel és ne kelljen a hitelre vett plazma TV. Abraham Maszlovnak volt egy munkája, az emberi szükségletek hierarchiájáról. Az evés, mint alapvető emberi szükséglet. De nem kell mindent megenni, meginni. Nem kell mindent megszerezni, mindenből a legjobbat birtokolni. Nem kell, hogy mindenkinek egyformán fontosak legyünk és mindenki megbecsüljön. Nem kell mindent elintéznünk. Az a fontos, hogy legyen mit ennünk, legyen hol laknunk. Becsüljük meg azt, amink éppen van. Milyen jó, hogyha van munkánk, amit jól csinálunk. Értékesek vagyunk ezáltal, van aki megbecsül bennünket mindennek ellenére, bármi is legyen velünk. Amikor békesség, szelídség, igazság, lelki béke van a szívünkben, jöhet a többi dolog. Ti vagytok a Föld sója, a világ világossága, a hegyen épített város-mondja Jézus. Értékesek vagyunk, van feladatunk. Az élet él és élni akar, kibontakozni. Őrizzük meg életünket, gyermekeink életét. Mindannyian őrzők vagyunk. Őrzők vigyázzatok a strázsán. Ámen.


   (Ez a prédikáció hangzott el este az ökumenikus imahét zárómiséjén a református templomban. Ne hajszoljunk mindent, felégetve magunk körül a világot, mindenből a legjobbat akarva. Érjük be kevesebbel, azzal amink éppen van. Legfontosabb értékeink a lelki béke, igazság, szeretteink. Minden gondolatunk, cselekvésünk és szándékunk ebből induljon ki. Szívünkbe szőtt reménység. Megemlékeztünk Tajdina atyáról is. Aki igaz, annak neve legyen áldott. Istentől Istenig. Fontos a szellemi, lelki, spirituális egység a kereszténységen belül, a mindennapokban is.
   "Illeszd Őket egymáshoz egy fává, hogy eggyé legyenek a kezedben!"Ezékiel 37, 17 Ökumenikus Imahét 2009. január 18-25.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése