2012. március 8., csütörtök

342. Valami "egészen más" avagy a szemmel láthatón túl

Üdv kedves Olvasó!
2003.március.16.Vasárnap. Nagyböjt 2. Vasárnapja
Szentmise
   Ma reggel a fél kilences diákmisén Schindler atya prédikált, zenés ifjúsági mise volt. Az evangélium valami olyasmiről szólt, hogy Jézus hófehér ruhában jelenik meg tanítványai előtt, amilyet kelmefestő nem tud festeni itt a Földön.
   A prédikációban arról hallottunk, hogy létezik egy Isten titok, egy ember titok és egy édesanya titok.
A nyughatatlan ember keresi Istent, mióta létezik és rájött arra, hogy a kézzelfoghatón, szemmel láthatón túl létezik valami. Aquinói Szent Tamás mondta egyszer, hogy rengeteg könyvet írt Istenről, de az ő írásai, okoskodásai olyanok, mint a korpa, amit a szél elfúj, ahhoz képest, aki valójában Isten. Más valaki, Carl Bart úgy nyilatkozik, hogy minden okoskodás, amire jutott és amit tudott, arra a megállapításra vezette, hogy Isten valami "egészen más".


   Ahogy a teológia Isten titkainak fürkészésén fáradozik, de megfejteni nem tudja, úgy a pszichológia az "ember-titkot" fürkészi, de igazán ezt sem lehet megfejteni. Az ember az egyetlen lény, akiben tudatosan él múltja, az emberiség történelme, akit számtalan benyomás ér, rendkívüli az élet szempontjából. Jung, ez a lélekgyógyász is, amikor elérkezett egy olyan pontra az emberi lélek kutatásában, amikor többet nem tudott tenni, nem volt képes tovább haladni, azt mondta: "Mózeshez hasonlóan, aki Isten elé járult, most én is leveszem sarumat, eltakarom arcomat, ahogy ő az égő csipkebokor előtt és átadom a
dogokat a teológiának, kezdjen vele, amit tud, mert innentől kezdve én már nem tudok mit tenni."


   A harmadik titok az "édesanya-titok". A gyermek, magzat már az anyaméhben tudja, mi történik körülötte a nagyvilágban. Sok híres zenész nyilatkozott már úgy, hogy egy zongoraművet előadva, szinte a vérében voltak a dallamok, mintha az anyaméhtől kezdve hallotta volna. Sokszor ki is derült, hogy édesanyjuk is zongorázta azt a művet, míg áldott állapota alatt. Ahogy a jót, úgy a rosszat is megérzi a magzat. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a nemkívánt gyermekek a méh egy távoli zugába húzódnak vissza. Ezért tehát ügyeljünk arra, hogy már gyermekváráskor is figyeljünk a magzatra, törődjünk vele, várjuk, gondozzuk már akkor is, hogy teljes élete legyen, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése