2012. március 9., péntek

343.Szenteljük meg a közösségünket, amelyben élünk

Üdv kedves Olvasó!
2003.március.23.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában a diákmisén Schindler atya prédikált. Az evangélium arról szólt, hogy Jézus feljött Jeruzsálembe és kiűzte a kufárokat a templomból. A farizeusok kérdésére pedig azt válaszolta, hogy rontsátok le ezt a templomot, három nap alatt újjáépítem! Azok pedig nem értették, hiszen a templomot negyvenhat esztendeig építették, holott ő testének templomáról beszélt.


   A templom ma is szent hely, Istennel való találkozás helye. Fontos a belső és a külsőségek egyaránt. Fontos az imádkozás, tiszta szív, de a külsőségek, a megjelenés, az ünnepi öltözet is. Valakinek ünnepel a lelke, tiszteljük meg és a hétköznapi szürkeségből is ki kell lépnünk, színt kell vinnünk az ünneppel. Beszélt Schindler atya még a zsidókról, hogy egy évben háromszor volt lehetőségük felkeresni a Szentek Szentjét, a templomot. Húsvétkor, utána ötven nappal kenyértöréskor, a mi Pünkösdünknek felel meg és október táján a lombsátrak ünnepekor, az Egyiptomból való kivonulás emlékére. Legalább egyszer a három lehetőségből el kellett menniük a templomba, Jeruzsálembe. Az arab világban van egy rituális tisztálkodás, mielőtt a templomba lépnek. Le kell vetniük a cipőjüket, sőt meg is kell mosdaniuk. Nálunk ezt a szerepet tölti be a szenteltvíztartó illetve a gyóntatószékek. Tiszta szívvel és ünnepélyes külsővel találkozunk Istennel.


   A templomok olyan állapotban vannak, amilyen állapotban vannak a lelkek. Sok helyen az omladozó templomok a térségben élő emberek életét, lelkiállapotát tükrözik vissza. A test a lélek temploma. Mi is figyeljünk oda a lélek tisztaságára. Húsvéti időszakban vagyunk, törekedjünk arra, hogy Jézussal együtt mi is feltámadjunk Húsvétkor. Szentelődjünk meg, szenteljük meg a közösségünket, amelyben élünk, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése