2012. március 18., vasárnap

352. Gyümölcsöző életet éljünk

Üdv kedves Olvasó!
2003.augusztus31.Vasárnap. Aida, Szt.Arisztrid, Bella, Erika
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában voltam a diákmisén, ahol Schindler atya prédikált. (Előtte Jávor atyánál gyóntam, aki elmondta, hogy milyen fontos az imádkozás. Amikor megtisztul, megerősödik a lélek és így le tudjuk győzni kísértéseinket).


   Schindler atya a tisztaságról beszélt, a héten kapott egy elektronikus levelet, email-t Kiss Ulrich jezsuita atyától, aki a Mecsek környékén tevékenykedik. Jézus is azt mondta a tisztaságról, hogy nem a külsőségek a fontosak, képmutató farizeusok, akik betartják a tisztasági szabályokat, hanem az a fontos, ami az ember szívében van, ami onnan jön ki. Tanítjuk a gyerekeket a kézmosásra, de a mai világban, amikor Afrikában 30 millió aids beteg van és amikor egy szuperhatalom háborút indít (USA), honnan származik a tisztátalanság?
   A médiumok manipulálnak bennünket, legyünk olyanok, mint a Dallas szuperhősei. Megmondják, mit vegyünk, mit fogyasszunk. A tévécsatornák műsorok tömkelegét állítják elő, de nagyrészt attól a száz multinacionális vállalattól szerzik bevételeiket, akik szponzorálják őket reklámok fejében. A megtörténő száz hír közül csak 10 kerül műsorba, amit a szerkesztő szubjektív döntés alapján kiválaszt. Felnövekszik egy uniformizált Pepsi-nemzedék. Agressziót, viselkedésmintákat ad át a TV és a fogható 40 csatorna mindegyike. A hősök agresszív és durva viselkedése legitimálja a hétköznapi durvaságainkat. Az emberek le vannak maradva, nem győzik mindezt követni.


   Amikor Schindler atya a Kárpátalján járt, a Vereckei-hágónál és annál a völgynél, ahol a honfoglaló magyarok is jöttek, elképedve látta, amint egy templom tornyára parabola antennát szerelnek, hiszen az emberek egyre többen jutottak TV-hez. Ülünk és nézünk, Amerikában is átlag 4 órát ül és néz egy ember.
Jézus korában is már az Alexandriai könyvtárban több ezer kötet volt, ma mintegy 40 TV csatorna kínálja nekünk műsorait.
   Létezik ma már az internet is, ahol ismeretségeket lehet kötni. Itt felelősség vállalás nélkül beszélhetnek az emberek, passzivitásra tanít az egész. A környezetünk közvetlen megtapasztalása elvész, fantáziánk elszegényedik, a személyes kommunikáció szemtől szemben, a tapasztalás elvész.
   Higgyünk abban, hogy hasznosak vagyunk és az életünket éljük úgy, hogy másoknak is hasznosak legyünk, gyümölcsöző életet éljünk. Ma, amikor a "kézmosás" civilizációjában élünk. Minden rossz belülről, az ember szívéből fakad: a kapzsiság, léhaság, kevélység, házasságtörés, stb. Legyünk tisztaszívűek és éljük életünket gyümölcsözően, másoknak is használva. Ezért imádkozzunk, ámen.



Viszlát!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése