2012. július 1., vasárnap

458. Édesanyának lenni hivatás

Üdv kedves Olvasó!
2009.május.03.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában a diákmisén Schindler atya prédikált. Az evangélium a jó pásztorról szólt. Más akolból való juhaim is vannak, mondja Jézus, ami abban az időben és környezetben azt jelentette, hogy a pogányoka gondolt. A jó pásztornak sokkal fontosabbak a juhai, mint a béresnek. A jó pásztor gondjukat viseli, jobban odafigyel rájuk.


   Ma Anyák Napja van, elkezdődtek a májusi litániák a templomban. Jövő héten Gizella névnap lesz, aminek eredeti jelentése, ógermán, ófelnémet jelentése: túsz nő. Túszul ejtett nő, fogoly nő. Az édesanyákat is ehhez hasonlíthatjuk, akik kiváltják gyermekeiket, biztonságos útra terelik őket, feláldozva értük életüket.
Az édesanya sokmindenre megtanítja gyermekét, igazi pedagógus, ami azt jelenti, gyerek kísérő. A gyermek tőle tanul meg először mosolyogni, megtanulja mi az a csend, hogyan kell kérni és szelídnek lenni. Megtanítja szépen öltözni és még sorolhatnánk. Édesanyának lenni felelősség is egyben, a gyermekek együtt rezdülnek vele az élet során, mintegy leutánozzák az előttük lévő mintát. Olyan ez, mint amikor megszületik, kibújik a tojásból a kiscsibe és akit először meglát, azt fogja követni. Ha kacsát lát meg, akkor azután megy, ha tyúkot, akkor azt követi, azután totyog. És még mondják, buta liba! Mi is figyeljünk az utánunk totyogókra, felelősek vagyunk értük. Azt mondják, a férfiak erősek. Igen, fizikálisan mindenképpen, de a gyenge nők,nem is olyan gyengék, lélekben erősek, óriási terheket cipelnek és bírnak el.


   Édesanyának lenni hivatás. A mai világban megannyi szakma közül lehet választani, nagy és széles a választék. Az édesanyai hivatás mégis mindennél előrébb való, minden többi dolog csak másod-, harmad- és sokadrangú. Az édesanyák nagy erőt adnak. Az édesanya megtartó, jövőt mutató, jövőt adó erő. Roger Schütz, aki Taizében megalapított egy imádkozó közösséget, nagyanyjától kapott erőt és mintát. József Attila írja versében, anyám könnyű álmot ígér. Minden gond elszáll. Idős betegeket látogatva, már túl a hetvenen, nyolcvanon, amikor már alig-alig vannak tudatuknál és félrebeszélnek, az anyukájukat, szüleiket szólítják, mint egy gyermek. A szentostyában jelen van Isten, Jézus Krisztus. Ebben a kicsinyke, gyenge kis ostyában elfér a hatalmas isteni titok.  Az édesanyák gyenge, törékeny lénye is benne van ebben az ostyában az isteni szeretet titkaként, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése