2012. július 27., péntek

484.Jézus csendet tudott teremteni

Üdv kedves Olvasó!
2010.március.21.Vasárnap. Nagyböjt 5. vasárnapja; Csillagászati tavasz
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés diákmise volt, Schindler atya prédikált. János evangéliumából volt a részlet, amikor rajtakapják a házasságtörő asszonyt és meg akarják kövezni tettéért. Ez a történet balladai is lehetne, miként Arany János Ágnes asszony című műve, azzal a különbséggel, hogy ebben a bibliai történetben megtapasztalhatjuk a katarzist. Ez a történet nem is a házasságtörő asszonyról szól, annak szégyenéről és bűnéről, hanem Jézusról. A farizeusok Jézust akarták elveszteni. Mindegy, hogy mit mond a bűnös asszonyról, csapdába akarták csalni, elveszteni őt, amikor megkérdezték tőle, hogy mit tegyenek az asszonnyal. A zsidó törvények szerint kövezés járt a házasságtörésért, de római engedély nélkül a zsidók nem hajthattak végre halálos ítéletet. Ha Jézus azt válaszolta volna, hogy kövezzék meg, akkor feljelentették volna, hiszen a törvény ellenére, római engedély nélkül ezt nem tehette. Ha elengedi a büntetést, azt mondhatták volna, bűnpártoló.


   De Jézus meglepte őket. Azt mondta: "Az vesse rá az első követ, aki bűntelen!" És közben az ujjával rajzolt valamit a porba. Szép lassan eloldalgott mindenki. Az asszony megszólította Jézust, Uramnak szólította Őt. Menj és többet ne vétkezzél, mondta neki Jézus. Az asszony hitre jutott, kiemelkedett szégyenéből és bűnéből. Jézus csendet tudott teremteni, elgondolkodtatta az embert, embereket szavával. Jó annak, aki csendet tud teremteni és annak is, aki csatlakozik a csendet teremteni tudó emberhez. A nagy dolgok csendben történnek. A mai világ nem csak a bűnt, de a bűnnel együtt a bűnös embert is el akarja pusztítani, ne legyen gond vele. Jézus kiemeli, felemeli a bűnből a vétkest, ez lesz majd, ez az újjászületés a húsvéti ünnepkor a beteljesedés, a feltámadás. Ezt az ünnepet várjuk mi is elcsendesedve, ámen.
(Az öntörvényű ember saját igazát akarja érvényre juttatni, bármi áron. Mindegy mit mond vagy tesz a másik ember, csak saját magának legyen igaza).


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése