2012. július 24., kedd

481.Új kezdet, új teremtés

Üdv kedves Olvasó!
2010.február.21.Vasárnap. Hamvazkodás
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés ifjúsági diákmise volt, Schindler atya prédikált. Az evangélium arról szólt, amikor Jézus 40 napra a pusztába vándorol böjtölni, hogy utána megkezdje böjtölését.
   A 40-es szám nagyon sokszor előfordul a Bibliában, sok-sok történet fűződik hozzá. Mindig valamilyen döntés, újrakezdés, új teremtés fűződik hozzá. De kapcsolódik a bánat és a baj is hozzá.
   A vízözön idejében 40 napig esik az eső, hogy eltörölje az addigi világot, elmossa, tisztára mossa. A 40 nap után Noé és családja marad csak életben, hogy megkezdődjék az új teremtés. A szövetségkötés jele a szivárvány, Isten és ember között.


   A Quadrohezima, vagyis 40-es szám az Egyiptomból való kijövetelnél, a negyven éves pusztai vándorlásnál is szerepel. Az engedetlen nép 40 évig vándorol, kínokkal, szenvedésekkel telve a pusztában. Mózes 40 napig böjtöl a Sínai-hegyen, míg Isten átadja neki a Tízparancsolatot. Közben lent a nép eltávolodik Istentől és az aranyborjút imádja. A pusztai vándorlás után és Mózesnek Istennel való találkozása után is valami új kezdődik, új teremtés. Illés próféta egy növény alatt pihen, szomjazik, amikor megjelenik Isten küldötte, vizet ad neki, majd 40 nap böjt után, megtisztulva kezdi küldetését, miután felment a Hóreb-hegyre. A hegyek csúcsa mindig Istennel való találkozások helye.
   Amikor Jézus 40 napig a pusztában böjtöl, sátán többször is megkísérti, de Jézus ellenáll a kísértésnek. Sátán a mai világban is hatalommal, tekintéllyel kecsegtet bennünket. A mi életünkben is megvan az a puszta, ami Jézus életében, mi is kísértéseknek vagyunk kitéve. Az individualizmus a mai világban eluralkodott, a lehetőségek világát éljük. Az egyén hatalmat, tekintélyt akar, minden erre ösztönöz bennünket. Egyedül is boldog lehetsz, ne nézz másokra, hiszen ők sem törődnek veled. Hatalom, gazdagság, siker, tekintély, étel. Minden ember életében megjelennek a kísértések. Befolyásolhatóak vagyunk. De a szívünkben el van ültetve a közösséghez tartozás érzése, legalább itt a templomban, a vasárnapi miséken, az együvé tartozás érzése, nálunk keresztényeknél.


   Az ember lelke rezonál Jézusra, ebben a negyven napban mi is figyeljünk oda, hogy döntést hozhassunk életünkben. Az önfegyelem, bűnbánat jellemezze ezt a 40 napot, mi az a szívünkben, amire oda kell figyelnünk, miben kell változnunk. Az első lépéseket is nekünk kell megtenni mások felé: elsőként szeretni. Amilyenek mi vagyunk, az ragad át mások hangulatára is: morcosság és jókedv, vidámság egyaránt. Figyeljünk oda erre is! Építsük, emeljük fel a másikat. Imádkozzunk, hogy ez a 40 nap a mi életünkben is jó döntéseket, új kezdetet és új teremtést hozzon, ámen.
Viszlát!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése