2012. július 22., vasárnap

479.Kövessetek engem

Üdv kedves Olvasó!
2010.február.07.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában zenés ifjúsági diákmise volt, Schindler atya prédikált. Az evangélium arról szólt, amikor Jézus halászni hívja az apostolokat. Odamegy a parton hozzájuk, megkéri őket, hogy evezzenek mélyebb vizekre, távolabb a parttól. Péter csónakjába száll be, kivetik a hálókat és tömérdek halat fognak, hogy még a másik csónak is roskadozik. Jézus kezd valamit ebben a történetben.
Itt kezdi el a tanítványok összegyűjtését, elhívását. Mondhatnák sokan, hogy Jézus még csak egy jó szót, biztatást, bátorítást sem mond a halászoknak, nem állapít meg semmit, csak látja, hogy üres a hálójuk. Mossák le róla az iszapot, hínárt, fáradtak, üres a hálójuk és semmijük sincs. Nem fogtak semmit sem aznap, de tegnap sem, sőt egész héten sem. Mihez kezdjenek? Erre Jézus úgy tűnik, csak kölcsönkéri a csónakjukat, megkéri őket, hogy evezzenek beljebb, sőt még a hálót is kivetteti velük. Manapság is nagyon sok ember nélkülöz, gondoljunk a munkanélküliekre, betegekre, önfeláldozó szülőkre, adósságban vergődő országokra.


   Mihez kezdjenek? Semmijük sincsen, mint a halászoknak. Úgy tűnik, Jézus csak prédikál és ezért kérte kölcsön a hajójukat. De Jézus beül az apostolok csónakjába, együtt evez velük, újra halászni megy velük, azok meg annyi halat fognak, hogy szakadozni kezd a hálójuk, roskadozni kezdenek a csónakjaik. Meg is rettennek erre a tanítványok, félelem lesz úrrá rajtuk. Mester, menj el tőlem-mondja Péter-bűnös ember vagyok. Az apostolok átadják csónakjukat Jézusnak, mélyebbre eveznek, újra kezdenek. Azzal, hogy átadják Jézusnak a csónakot, beengedik Őt életükbe és Jézus gazdag áldást hoz. Jézus csónakot szerez tőlük. Jézus sokmindent szerzett: asztalt a vacsorához, amely asztalon megszületett a szentmise áldozat, egy korty vizet kért, szamarat szerzett, amin az üdvösség királyaként vonult be Jeruzsálembe, a tarisznyából elemózsiát szerzett, amivel ötezer embert vendégelt meg. Ma mi is szerzünk valamit Jézusnak a Haiti földrengés elszenvedőinek a megsegítésére. Jobban mondva Jézus szerez általunk és nekünk valamit.


   Jézus elkezd valamit a halászokkal és ezzel együtt a halászok is elkezdenek valamit. Újra kezdenek, de ez nem elég, mert Jézussal együtt újat is kezdenek. Elkezdeni, újra kezdeni, újat kezdeni. Evezzetek mélyebbre, kövessetek engem. Kezdjetek újra, kezdjetek újat. A húsvéti föltámadás után a halászok újra halászni mennek, újra csónakot és hálót szereznek. Visszakerülnek ugyanabba az állapotba, amiben akkor voltak, mikor Jézus először odament hozzájuk és megszólította őket, amikor elkezdett velük valamit. Ők a feltámadás után csak újra kezdtek, ugyanazt tették, mint azelőtt. Kivetették a hálójukat, az roskadozott a halaktól, elindultak a part felé, de a parton már sült a parázson a hal, amit kifogtak, de még ki sem értek vele. Óriási dramaturgia van ebben a történetben, még csinálják a munkájukat, de Jézus már megáldja annak gyümölcsét. Ez az új kezdet. Evezzünk mélyebbre, kezdjük újra, kezdjünk újat Jézussal. Jézus mondja: Kövessetek engem, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése