2012. augusztus 10., péntek

495.Halkan fölcsendül a hegyi beszéd

Üdv kedves Olvasó!
2011.február.13.Vasárnap.
Szentmise
   Ma este fél hatkor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Az evangélium a Hegyi beszédről szólt. Benne van a parancsolatokban: Ne ölj! Jézus erre azt mondja, még csak ne is haragudjatok egymásra; Ne paráználkodjál! Jézus erre azt mondja, ha valaki csak rátekint egy nőre bűnös vággyal, már paráználkodott azzal az ő szívében; Hamis esküt ne tégy! Jézus erre azt mondja, hogy egyáltalán ne esküdözzetek, hanem a ti szavaitok legyenek igen-igen, nem-nem, mert ami ezeken felül vagyon, a gonosztól van. Mózes amikor lejött a Sínai-hegyről, közölte a néppel Isten parancsolatait az Ószövetségben. Ezzel párhuzamba állítható Jézus Hegyi beszéde, a boldogságok felsorolása az Újszövetség népének.
   Spanyolországi jámbor asszonyok köréből indult el a IV. században zarándoklatra Egeria, aki útinaplót is írt, végiglátogatta mindazokat a szent helyeket, melyek az Ó-és Újszövetséghez köthetők. A Genezáreti-tó északi partján elhelyezkedő Nyolc-boldogság hegyénél is volt és nagy hittel írt erről a helyről, melyen a Hegyi beszéd is elhangzott. Az atya is most járt Izraelben és felkereste ezt a helyet, mely még mindig nagyon jól hasonlított az Egeria által leírtakra. Kafarnaumban Péter apostol háza, fölötte a hegyen templom, melyet azóta már újjáépítettek és a Hét-forrás, melyek meleg vizükkel táplálták a tavat az ottani halak életteréül szolgálva. Nagyot dobban a szív, amikor az ember ezeken a helyeken jár.


   Juhász Gyula is írt egy verset a Hegyi beszédről:

A Genezáret holdfényes vizén
Mint néma hattyú, halkan ring a csónak,
Fáradt halászok félhangon dúdolnak.
A Mester arcán boldog égi fény.

Ragyog a hegy ezüstös glóriában,
A ciprus bűvös illatot lehel,
A Hold az ég tetőin vesztegel,
Köröskörül tavaszi újulás van.

Szöllő virágzik dús lankásokon
S a kékes árnyból, távol ormokon
Nászdala búg az ittas gerlicéknek.

A földre ráborul egy mély igézet,
Jézus lehúnyja nagy, sötét szemét:
Halkan fölcsendül a hegyi beszéd.


   A francia forradalom idején az volt a jelszó, hogy: "Szabadság, egyenlőség, testvériség!" Ma a nyugati világra leginkább a szabadosság, lustaság és ötlettelenség jellemző. De nem igaz az, hogy az ember agresszív, mégha ilyen hírekkel is árasztanak bennünket el a bulvárlapok és média. Ebben is élünk, de jobb nem odafigyelni erre, mert megzavarja az ember szívét és lelkét. Igenis, megvan minden emberben a másikra való odafigyelés igénye. Minden emberrel lehet beszélni, minden ember megszólítható. Mindenkiben van a léleknek egy finomsága, a lélek eleganciája. Vannak, akik ismerik, hogy mi az igazán lényeges az életben és melyek a lényegtelen dolgok. Lehet-e testvériség a mai világban az emberek között? A szőnyegbombázást felválthatja a Szentírás csendessége, a férj mondhatja azt feleségének, hogy szeretlek kedvesem. A bántás helyett elismerhetjük, hogy tévedtem és kimondhatjuk, hogy bocsánat. Mielőtt kimondunk egy szót, háromszor is hallgassunk előtte. Sokszor vannak olyan pillanatok mindegyikünk életében, hogy fáradtak, ingerültek vagyunk. Bolond lukból bolond szél fúj-tartja a mondás is. Csak hagy mondja, majd abbahagyja. Nem kell rögtön veszekedni kezdeni a másikkal. A békét, szelídséget, testvériséget megvalósíthatjuk családjainkban, igazán közel kerülve egymáshoz.


   Nagy Gáspár, piarista szerző írja versében:
Hótalan a hegyek inge

Ez a tél még megváltatlan,
nincs rá mentség: fehér paplan,
se hó, se hold nem világol-
amíg fölragyog a jászol

hordjuk szívünk szakadatlan,
kormos arcot száz darabban,
nincs ajándék, semmi tömjén-
ri Boldizsár, Menyhért meg én.

Az indul el akaratlan
kinek angyala jelen van,
hótalan a hegyek inge-
el kell érnünk Betlehembe!

   Ahogy a vers is mondja: hordjuk szívünk szakadatlan, kormos arcot száz darabban. Hinnünk kell a testvériségben és Jézus szavaiban, a nyolc boldogságban. Izraelben így köszöntik egymást az emberek: Sálom! (Béke!). Ezt kívánjuk mindenkinek, hogy találjuk meg szívünkben Jézus békéjét, ámen!


   Tegnap este 5 órakor a Józsefvárosi templomban voltunk szentmisén, az egész család. Az anyunak volt a 4. évfordulós miséje, Szabolcs atya prédikált. Az evangélium természetesen itt is a Hegyi beszédről szólt, hogy Jézus hozzátesz még egy lapáttal a Mózesi parancsolatokhoz. Ne ölj!-De még csak ne is haragudj! Ne paráználkodj!-De még csak ne is tekints ilyen szándékkal nőre! Ne esküdj hamisan!-De még csak ne is esküdözz sehogyan sem! Szavaitok legyenek igen, igen vagy nem, nem. Ha valaki kimond valamit, akkor az úgy legyen, ne kelljen kételkedni benne és bizonygatni neki. Ne legyünk képmutatók, hanem bensőnk sugározzon át rajtunk, hogy valós képet mutassunk! Ámen.
(Amivel foglalkozunk, az látszik rajtunk, tekintetünkön is).
(Mise után megköszöntük Szabolcs atyának a szertartást.) (Az apu vasárnap délelőtt gyújtott 7 gyertyát mindegyikünk nevében a bokodi temetőben).
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése