2012. augusztus 25., szombat

510.Krisztus igéje olyan, mint az elszórt mag

Üdv kedves Olvasó!
2011.július.10.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. A magvető példázatáról szólt az evangélium. Krisztus igéje olyan, mint az elszórt mag. Valamelyik az útszélre, másik sziklára, harmadik tövisek közé, negyedik jó földbe esik. Némelyik százszoros, másik hatvanszoros, harmadik harmincszoros termést hoz.
   Három kérdést tehetünk fel ezzel a példázattal kapcsolatban (habár, akinek van füle, hallja; sokszor nem is kell magyaráznunk, annyira egyértelműek Jézus kijelentései): Hová esik bennem a mag? Érzékelem-e a magvetőt? Milyen földbe esik a mag, tehát milyen termést hoz? Jevtusenko fogalmaz a következőképpen: "Mi, akik azt hisszük mindent tudunk, rájövünk, hogy semmit se tudunk."


   Az atya szokott kirándulni a Keleti-Mecsekben, Óbánya-Kisújbánya térségében és van egy fennsík, ahol jó elidőzni, nézni a csillagokat és meditálni ezen a természet adta csendes helyen. Milyen sok ember van, akik még nem töltöttek el egyetlen éjszakát sem a szabad ég alatt, csodálva a csillagokat. Az atya elhatározta, hogy augusztusban egy éjszaka megteszi ezt. Ahogy járta a természetet, egyszer egy emlékműnél a következő feliratra lett figyelmes: "Az orvos az csak ápol, a természet az, ami gyógyít." Pannonhalmán és Tihanyban is, mintegy négy évet töltött bencések közt az atya. 1500 évvel ezelőtt fogalmazódott meg a regula, mely hármas szabályra épül: Liturgikus imádság, fizikai munka és a Szentírás tanulmányozása, naponta két óra. Mielőtt jött az atya misére, találkozott a folyosón (gyóntató) valakivel, aki azt mondta, hogy most volt Pannonhalmán és olyan békesség és nyugalom van ott. Mi vagyunk a szántóföld, Jézus a szántó-vető. Mennyire érzékeljük őt? Sokan már befektették a tőkéjüket és nem mindenki jó helyre. Hová esett bennünk a mag és érzékeljük-e a magvetőt? Hányszoros termést hozunk?
   Az a jó föld és mi is akkor leszünk jó föld, ha béke és csend van a szívünkben. Ámen.
(És ekkor hozunk gyümölcsöt a többi ember számára is). "Tartsd meg a rendet és a rend megtart téged."


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése