2012. augusztus 17., péntek

502.Hivatásunk, feladatunk van

Üdv kedves Olvasó!
2011.május.15.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Czár János diakónus prédikált. Beszélt Assisi Szent Ferencről, aki álmában harci felszereléseket, sisakokat, dárdákat látott és úgy értelmezte, hogy neki harcolnia kell és így dicsőséget szerezni. Akkoriban nagyon sok háború dúlt a szomszédos tartományok között, el is indult útjára Ferenc, arra gondolva, hogy akár még hercegi címet is szerezhet. Azonban távol otthonától lebetegedett és haza kellett térnie. Újabb álmot látott, melyben egy hang azt mondta neki, Ferenc, rosszul értelmezted az első álmodat, nem kellett volna harcba menned, menj haza. Ferenc ellátogatott a Szent Damján kápolnába, ott imádkozott és közben látta a roskadozó falakat, hallotta bensőjében a hangot: Ferenc, újjá kell építened az egyházamat. Nemsokára meg is alapította a Ferences rendet, amit Barátoknak is hívnak, itt Baján is a Barátok templomát. Gazdag fiatalokból alapította, de felvállalták a szegénységet.


   Ezután János diakónus beszélt egy kicsit saját életéről is. Elmondta, hogy egy évvel ezelőtt halt meg a felesége és akkor ő is hallott egy evangéliumot, melyben arról volt szó, hogy a szőlősgazda munkásokat fogadott a szőlőjébe. Kiment a piacra háromkor, hatkor és kilenc órakor is, még egy órával naplemente előtt is, mindenkivel ugyanabban a bérben egyezett meg, vagyis egy dénárban. Aki sokat dolgozott, az is egy dénárt kapott, aki kevesebbett dolgozott, az is egy dénárt kapott. (Mindezt az evangéliumot elhunyt felesége névnapján hallotta). Ekkor döntött úgy, hogy 67 évesen beül újból az iskolapadba a húszéves papnövendékek közé és egy év tanulás után, idén júniusban lesz a pappá szentelése.
   Nem csak papi, szerzetesi és orvosi hivatás van. A diakónus is boldog családban él, mindig is a Szent Családot tekintette példaképének, Józsefet, aki ha kellett, Egyiptomba menekítette családját, majd később visszatért velük. Csendesen a háttérben volt mindig, hallgatott, de szolgálta családját, ácsként értük dolgozott. Mindent lehet hivatásként csinálni, csak a legjobban kell csinálni. Legyen az ember akár óvónő, elektronikai szakember vagy ács, mindent lehet hivatásszerűen csinálni.


   Apaként két boldog gyermeket nevelt fel, Andreát a lányát és Ivánt, aki pap. Boldog nagyapa is egyben és 43 évig élt boldog házasságban feleségével. Lehetünk akárhány évesek és élhetünk akárhol, hivatásunk, feladatunk van ott. Nagyapaként is rendelkezésre állunk, segítünk az unokák nevelésében. Az ember nagyapaként sokszor még jobban oda is tud figyelni az unokákra, mint saját gyermekeire, mert ekkor már kevesebb a felelőssége. Papi, szerzetesi hivatások napja van és a család éve. Imádkozzunk, hogy mindenki megtalálja saját hivatását és feladatát az életben, ámen.
(Szeretettel meghívott mindenkit az "atya" pappá szentelésére, amely június 25-én lesz Kalocsán, majd másnap Bácsalmáson is elmondja prédikációját).
Viszlát!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése