2012. augusztus 14., kedd

499.A megváltás csak úgy lehetséges, ha közös

Üdv kedves Olvasó!
2011.április.23.Szombat. Nagyszombat.
Szentmise
   Ma délután fél ötkor a Barátok templomában Tűzszentelés volt. Az ezt követő misén Schindler atya prédikált. Az evangélium Jézus feltámadásáról szólt. Kedves testvérek, Jézus feltámadása a keresztények reménye. Ahogy a tegnapi misén is elhangzott, egy magyar filmrendezőt idézve, régebben sokkal egyszerűbb volt filmet rendezni, a kétpólusú világban a látható fizikai erőszak volt jelen, de manapság egyfajta lelki erőszak uralkodik a világban, mely sunyi, gyáva és elbújik, amelyet mélyen kell analizálni. Tíz évvel ezelőtt a 2001. szeptember 11-i események is jól jelezték ezt, sőt már a harmincas években is Amerikában olyan filmeket készítettek, amelyek csak a sikerről szóltak.
   Tanúi lehetünk egy kultúraváltásnak is manapság, mely megjelenik a hangokban, ízekben, illatokban, viselkedésmódokban, divatban. Az ember elveszti otthonosságát a világban, nem érzi egyívásúnak magát másokkal, elidegenedik.


   Ragyogó tavaszi nap ez a mai, zölldellnek a fák, minden zöldbe borul, virágzik a meggyfa. A tavaszi illatokban fürdő hűvös hegyekben, az olajfák alatt Jézust csókkal árulja el Júdás, a Getszemáné kertben. Jézusnak talán nem is a fizikai fájdalmak, hanem ez az árulás fájt jobban és mégis kimondja, barátom. Két eltérő gondolkodásmód. Péter kivonja kardját, mire Jézus is megszólal: Aki kardot fog, az kard által vész el. Tedd vissza hüvelyébe kardodat! Ezeken a mondatokon születik meg az egyház. Az igazán bölcs, odafigyelő szelídséget nem törheti meg semmi. Jézus tanítványokat gyűjt maga köré, 72-t. A tanítást és a szüntelen tanulást vallja, nekünk is tanulnunk kell a másik embert. Gyertek hozzám, mert én alázatos és szelíd vagyok, nálam megnyugszik lelketek. Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket. Azért, hogy gyümölcsöt teremjetek. Azt kell tennetek, hogy szeressétek egymást. A megváltás csak úgy lehetséges, ha közös. Egyedül nincs megváltás. Életünk feltámadásai és a végső feltámadásunk is csak így lehetséges, ha Jézusra hagyatkozunk és gyümölcsöket termő, szeretetteli életet élünk, ámen.
Ezután körmenet volt a Szentháromság teret érintve.


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése