2012. szeptember 2., vasárnap

518.Halló szívünk legyen

Üdv kedves Olvasó!
2011.szeptember.04.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Huszák Zsolt atya tartott újmisét. Az evangélium arról szólt, hogy ahol ketten vagy hárman összejönnek a nevemben, mondja Jézus, ott vagyok közöttük.
   Felelősséget kell vállalnunk egymás iránt és ezt a felelősséget a szeretet parancsa diktálja. Kölcsönösen szeressétek egymást. Ez a szeretet volt az, amely az ősegyházat és őskeresztényeket összetartotta, Jézus köré gyűjtötte. A mai egyház nem mindig tudja megvalósítani a szeretet parancsát, mert sokszor vallási rituálék, törvények, parancsok betartását kéri és inkább ez tükröződik a médiákon keresztül is az emberek felé, tehát nagyon nehéz dolga van a mai világban az egyháznak, ha a szeretet parancsát akarja közvetíteni. Most volt Madridban a világifjúsági találkozó, amelyen a Szentatya is résztvett és kétmillió fiatal imádkozott vele együtt. A médiában viszont az volt a legfontosabb hír, hogy homoszexuálisok csoportja tüntetett a katolikus világifjúsági találkozó alkalmával. A médiának ez az örömhír. Így nagyon nehéz dolga van az egyháznak.


   Kölcsönösen szeressétek egymást, mondja Jézus. Úgy szeressétek egymást, ahogy magatokat és ahogy én szeretlek titeket. Hallhatjuk a parancsot: Ne ítélj! Viszont ma azt is hallottuk, hogy Fedd meg embertársadat! Látszólag ez ellentmondás. Az emberek általában nem mindenben és nem mindenkivel értenek egyet. Ha valakit kritizálunk, dorgálunk, megfeddünk, azt szerető szívvel tegyük, türelemmel és alázattal. Figyeljünk arra, hogy a másik mit és miért tesz, mi a motivációja. Ne az eredményre és a teljesítményre figyeljünk, hanem életünk példájával és kitartó imádsággal helyezzük Isten kezébe a változást, amit csak Isten tud véghezvinni a másik életében. A változást nem lehet ráerőszakolni a másikra, annak belülről kell fakadnia.
   Felelősséggel tartozunk egymás iránt, kölcsönösen szeressétek egymást, mondja Jézus. Minden dolognak a szeretet a mozgatórugója és lényege, akár a családban, akár más emberi kapcsolatainkban. Mindenki üdvözülni akar és ezen munkálkodnunk kell szüntelenül, de nyitott szívvel figyelnünk kell társainkra is és odafigyeléssel, türelemmel, alázattal, életpéldával és kitartó imádsággal segíteni őket üdvösségük munkálásában, mert saját üdvösségünknek ez is feltétele.


   Két dolog van, amiért még itt vagyunk és élünk. Az egyik, hogy feladatunk van, a másik, hogy változnunk és fejlődnünk kell. Senki sem tökéletes a szeretetben. (Akik már nincsenek velünk és akiket magához ölelt Isten). Minekünk még dolgunk van, még nem állunk készen a mennyországra és az üdvösségre. Éljünk úgy és munkálkodjunk azon, hogy az utolsó napon együtt állhassunk meg az Úr jobbján. Ámen.
   Mise végén a hívek újmisés áldásban részesültek, aminek nagy kegyelme van. Mátyás atya azt kívánta az újmisés Huszák Zsolt atyának, hogy halló szíve legyen. Ezt kívánta annak idején Salamon is az Úrtól. Halló szívet, hogy mindig meg tudja különböztetni a jót a rossztól. Mindannyian tanulhatunk egymástól, mert a halló szív az tanulékonyságot is jelent. Olykor még a papok is tanulnak a hívektől. Ámen.
(20 évesen is lehetünk majdnem készek és 80 évesen is csak ballaghat az ember).


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése