2012. szeptember 11., kedd

527.Szeretet kapcsolat

Üdv kedves Olvasó!
2011.december.16.Péntek.
Szentmise
   Ma este öt órakor a Barátok templomában ádventi lelkigyakorlat volt. Jézus Atyának szólítja Istent, bizalommal fordul felé. Ezt a gyermeki bizalmat tapasztalta meg az atya, amikor ellátogatott egy családba, ahol az apuka fel-feldobta kisfiát a magasba, majd elkapta. Az atya meg volt ijedve, hogy mi lesz a gyerekkel, még a végén sokkot kap majd az ijedtségtől. Mire az apa azt válaszolta, hogy ez aztán sose fog megtörténni, nézze, mennyire élvezi. A kisgyerek tényleg visongva repült fel és le a levegőben, eszébe sem jutott, hogy apja elejtheti. Ez a gyermeki, egyszerű bizalom az, ahogyan Istenhez kell fordulnunk. Isten tenyerén vagyunk, biztonságban. A mai világban rengeteg függőség van, akár a technikai fejlődést nézzük, sokszor már nem is az embert szolgálják a dolgok. Vannak hasznos és nem jól használt dolgok is.


   Gondoljunk csak a tűzre: melegedni is lehet mellette és megfőzni rajta az ételt, de pusztító tűzvész is lehet. A munka és a tanulás is lehet függőség, csakúgy mint a számítógépes játékok. Isten gyermekei vagyunk, Atyának szólíthatjuk Őt. Két történelmi esemény is van, amely Istennel szembefordította az embert. Az egyik a humanizmus, amely Isten helyett próbál az emberhez fordulni és ezzel egyidőben lép fel Cortez, a felfedező, akit dicsőítenek, miközben kezéhez vér tapad a gyarmatosítás során. A másik esemény a Darwinizmus ideológiája, hogy az ember a majomtól származik, az állatvilágból emelkedett ki és a természet tette olyanná, amilyen. Közben a fajelmélet nevében Hitler milliókat öl meg, felsőbbrendűnek tartva magát, magzatokat ölnek meg, eutanáziát alkalmaznak. Mi Atyánk, hangzik az imádságban, mindig így imádkozzunk, hiszen mindannyian Isten gyermekei vagyunk, összetartozunk. A Szentháromság szeretetközösségében is Jézus a Szentléleken keresztül egyesül Atyjával. Ami a tied az az enyém is, ami az enyém az a tiéd is.


   Szeretet kapcsolatokon keresztül közelítsünk egymáshoz és a közös Isten gyermekiséget szem előtt tartva minden embertársunkhoz, legyen az magyar, cigány vagy bárki. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk, fontos, hogy egyenlő legyen az elosztása a javaknak. Létezik olyan sejk, aki ezüstből csináltat magának autót, máshol pedig éheznek, kenyérre alig jut. Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, osszuk meg egymással, amink van. Bocsássuk meg egymás bűneit, mert Isten is csak úgy tud megbocsájtani nekünk. Imádkozzunk azokért, akikre haragszunk vagy akik ránk neheztelnek  és tiszta szívből bocsássunk meg imánkban nekik, mondjuk ki ezt Isten előtt. Végezetül nagyon fontos, hogy évente ötször mindenképpen gyónjunk. Egyszer az ádventi időszakban, egyszer a húsvéti nagyböjtben, egyszer nyár elején, egyszer nyár végén (tehát úgy kb. 3 havonta) és egyszer Mindenszentek előtt elhunyt hozzátartozóinkért, hogy teljes búcsút nyerhessünk. Nagyon fontos ez, hiszen gondoljunk bele, hogy amikor valaki nem mosakszik, pár nap múlva már kellemetlenül érzi magát, egy hét múlva már érzik az emberek, 10 nap múlva már méterekről érezni. Vagy az autót és a motort sem csak akkor viszik a szerelőhöz, amikor baj van, hanem van évi karbantartás, kötelező ellenőrzés.


   Ugyanúgy a lélek számára is fontos a karbantartás, a tisztálkodás, a lélek megtisztítása, megújítása. Ezzel kívánok mindenkinek tartalmas ádventi előkészületeket és Istentől áldott, boldog karácsonyt, ámen. (Ezen a héten Vangel Imre és Lendvai Zoltán plébános urak tartottak lelkigyakorlatot templomunkban).
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése