2012. szeptember 27., csütörtök

543.Megtapasztalt örömeink csodája

Üdv kedves Olvasó!
2012.április.07.Szombat. Nagyszombat
Szentmise
   Ma délután fél ötkor a tűzszenteléssel vette kezdetét a szentmise. Az evangéliumot János atya olvasta fel, majd ezt követően Schindler atya prédikált. Elmondta, hogy a nagypénteki mise után egy könyvet olvasott, melyben Benyik György arról írt, hogy Jézus élete feltámadás nélkül tragédia, de Jézus élete a feltámadással együtt örömhírré változik. Egy Jean Paul nevű író egyik művében, mely a Vízió címet viseli, arról ír, hogy a sírok megnyílnak, az emberek előjönnek az ítéletre, mikor megjelenik Jézus és azt mondja nekik: bejártam a mindenséget, de Atyámat nem találtam. Tehát nincs értelme a létezésnek. Tulajdonképpen ez a vízió rosszul végződik. Ez a mű, amelyet Jean Paul írt, ez a semmitmondó Shopenhaueri agnosztikus filozófia, amellyel szemben állnak az evangéliumok, az örömhírek.


   A négy evangélium alapvetően ugyanarról beszél, csak a részletekben mutatkozik némi eltérés, kicsit másként írják le ugyanazt a dolgot. Az evangéliumok arról szólnak, hogy van feltámadás, van mibe kapaszkodni az embernek, mikor felteszi azokat a kérdéseket, hogy mi értelme van az életnek, ki vagyok én. Van értelme a törekvéseinknek, a munkánknak, szeretetünknek, de még a kudarcainknak, bukásainknak is. Egy évvel ezelőtt a Genezáret taván hajózott az atya és hangos zenére lettek figyelmesek, amely egy másik hajóról jött. Mint később kiderült, nigériaiak voltak rajta és zenével, tánccal dicsőítették Istent. Van aki a csendben, nyugalomban, de van aki zenével, tánccal. Sokszínűek vagyunk, tág a világ, de nincs az az ember, legyen az hűvös, komoly gondolkodású európai, zenére táncoló nigériai, amerikai, ázsiai, akit nem tudna megérinteni Jézus. Pál apostol is azt mondja, semmit sem ér a hitetek, ha Jézus fel nem támadt.


   Minden emberi találkozás, találkozás személyekkel, akár tudománnyal, tájakkal egy-egy feltámadás. Felkelni kudarcaink után is feltámadás. Amikor Mária Magdolna megtapasztalja az üres sírt, fut, rohan, hogy hírül vigye, továbbadja, megossza tapasztalatát, az örömhírt. Jean Paul víziójával szemben sokkal logikusabb megtapasztalt örömeink csodája, az ajándékba kapott világ. Ámen.
   Töredékek: Jézus megmosta tanítványai lábait, ezzel példát adott nekünk, hogy alázattal szolgáljuk egymást. Áldozás után jó egy kicsit csendben maradni, minden egyebet kizárni, csak Jézus és én.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése