2012. szeptember 13., csütörtök

529.Az Úrra való csendes várakozás

Üdv kedves Olvasó!
2012.január.16.Hétfő.
Istentisztelet
   Ma este 6 órakor a Baptista imaházban Binszki atya prédikált. Egyszer beszélgetett egy hozzáértő emberrel, aki elmondta neki, hogy mit is jelent valójában a globális felmelegedés. Ő addig azt hitte, hogy azt jelenti, hogy egyre melegebb lesz. Valójában a globális felmelegedés azt jelenti, hogy a nyarak egyre melegebbek, a telek egyre hidegebbek, a viharok egyre erőteljesebbek, a szárazságok egyre nagyobbak, a csapadék is egyre özönvízszerűbb lesz, tehát minden egyre szélsőségesebben fog megnyilvánulni. Emberekre is sokszor mondják, olyan mint az időjárás. Változtatja a magatartását, nem lehet kiszámítani, szélsőséges a viselkedése. Sajnos a mai világunkban nagy probléma ez, hogy mi emberek olyanok vagyunk, mint az időjárás.


   Az egyik szélsőség az, amikor türelmetlenek vagyunk, idegesen kapkodunk, azonnal akarunk mindent. Ez a felfújt lufihoz hasonló állapotunk, túlzott lelkesedésünk két hétig tart, aztán visszazuhanunk az eredeti állapotunkba vagy még lejjebb. Ma nagyon divatos kampányolni, körbejárni az országot. Jézus nem kampányolt a tanítványaival, nem kapkodott, nem volt ideges. Csendesen várakozott. Ha valami nem sikerül nekünk, Isten úgyis mindent javukra fordít az Őt keresőknek. A mai világban a jelszó az action (eksön). Jézus megtehette volna, hogy akcióhőssé válik. Jézus nem akcióval, hanem Passióval váltotta meg a világot. A hit és kegyelem logikája másként működik, mint a kapkodó, ideges és türelmetlen világ, amely eredményeket akar azonnal és teljesítményt. Ezt várjuk el önmagunktól és egymástól is. Testileg, lelkileg egyaránt. Mindent azonnal. Szent Ferenc napról napra építkezett, kőre követ téve, lassan és türelmesen.
Valamikor sok energiát fektetünk valamibe és nem sikerül, egyszer pedig tálcán jön a lehetőség. Egész éjjel halászunk kimerülésig és semmit nem fogunk, egyszer csak roskadásig telik a hálónk, alig bírjuk. A hit és a kegyelem logikája másként működik.


   Egyszer Henry Ford felfogadott egy hatékonysági ellenőrt, hogy vizsgálja ki, hogyan dolgoznak az emberek nála. Az ellenőr végigjárta a gyárat, mindent rendben talált, kivéve egy embert, aki egy hosszú folyosó végén egy karosszékben ült, lábait feltette az asztalra és semmit sem csinált. Őt ki kell rúgni, mondta az ellenőr. Mire Henry Ford azt válaszolta: Egyszer ennek az embernek az ötlete segített hozzá egy nagy összeghez. Igen, a világi gondolkodás egy kicsit más, mint ahogy Isten működik. Az Úrra való csendes várakozás formál csak bennünket, maradandóan formál, gyümölcsöt terem. Állhatatossággal mentitek meg lelketek, kitartással és hűséggel. Van egy történet a Bibliában, amikor a kis Sámuel éjjel azt hallja, hogy valaki szólítja. Odamegy a szomszéd szobába a főpaphoz, mert azt hitte, az szólítja. Mire az visszaküldi aludni, mert azt mondja, ő ugyan nem szólította. Ez megtörténik háromszor is az éjszaka folyamán, mire a főpap elgondolkodik, hogy valaki tényleg szólíthatja ezt a gyereket, ha már háromszor is felébredt és odajött hozzá. Azt mondja neki, ha mégegyszer szólítja valaki, válaszolja azt: "Szólj hozzám Uram, hallja a Te szolgád."


   A másik szélsőség, amikor valaki elkeseredik, depresszióba esik. Korunk betegsége a "burn-out", kiégés, üressé válás, manager-betegség. Ahogy a főpap nehezen hallotta meg Isten szavát, a kis Sámuel nyitottsága, lelkének tisztasága, figyelme és ártatlansága kellett hozzá. A kisgyerekek még meghallják Isten szavát, de amikor túlzottan felnőtté válik valaki, posztkereszténnyé, nehéz meghallani. Ez a probléma is fenyegeti ma Európát és bennünket is. A két szélsőség, a túlzott kapkodás, türelmetlenség, eredmények hajszolása, teljesítménycentrikusság, a mindent azonnal akarás és a "burn-out", a kiégés, üressé válás.
   Az Úrra való csendes várakozás egyedül az, amely átformál, maradandóan átformál, épít és gyümölcsöt hoz. Mi is éljünk ennek megfelelően, úgy legyen, ámen.
Viszlát!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése