2012. szeptember 1., szombat

517.De Ki az ág?

Üdv kedves Olvasó!
2011.augusztus.28.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Az evangélium arról szólt, amikor Jézus megjövendöli halálát. Péter apostol ellenkezik vele, mire Jézus azt mondja neki:"Távozz tőlem , sátán!"
   Előző vasárnap azzal fejeztük be a prédikációt, hogy ki a mi Péterünk, kik a mi Pétereink, fix pontunk, kősziklánk és kinek tartjuk mi magunk Jézust? A mai evangélium éppen ezért furcsának tűnhet, hiszen Jézus ezt megelőzően sziklának nevezte Pétert, amelyen egyházát megalapítja és a pokol kapui sem vesznek erőt rajta. Ma meg úgy folytatja, hogy távozz tőlem sátán. Ezt mondja Péternek. És a kőszikla homokká omlik össze. Ahogy Cosimo Medicinek, Mensáros Lászlónak, úgy Jézusnak is szüksége volt egy fix pontra, kősziklára, hangzott el az előző héten.


   Ez a kettősség, ami Péterben benne volt, minden emberben jelen van. Jézus az ördögnek is azt mondja a pusztában, amikor az megkísérti a negyven nap alatt és hatalmat kínál fel neki, de Jézus azt mondja: Távozz tőlem, sátán! Most Péternek is ezt mondta.
   A mi Pétereink sem tökéletesek, pedig mi elvárnánk, hogy mindig sziklák legyenek. Talán tőlünk is ezt várják el sokszor, hogy ne legyünk betegek, sikertelenek, gyengék, hanem egészségesek, szépek és erősek. Bizony, a Péterek is lehetnek gyengék és mi is. De Jézus tudta, hogy Péter háromszor is megtagadja, mielőtt a kakas megszólal, hogy utána sírva rádöbbenjen Jézus hitére, aki bízott benne. Akkor is, amikor Jézus mélyponton volt, vért izzadva imádkozott, miközben Péter elszundított rá vigyázva, a sátorban. De ezt követően ő volt az, aki elsőként kardot rántott és Jézus védelmére kelt.
   Van egy Zelk Zoltán vers idézet: "Szélfútta levél a világ. De hol az ág? De Ki az ág?" Sokan nem értették, hogy mit akart ezzel mondani Zelk Zoltán, miért írta nagy betűvel a Ki szócskát. Jézus türelmes volt, türelemmel várta, hogy sziklája ismét Péterré váljon. Mi is elég türelmesek vagyunk? Bízunk és becsüljük a Péterünket? Ámen.


Viszlát!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése