2012. szeptember 12., szerda

528.Törekedjünk a jót tenni

Üdv kedves Olvasó!
2011.december.17.Szombat.
Szentmise
   Ma este öt órakor a Barátok templomában zenés ifjúsági diákmise volt, Schindler atya olvasta fel az evangéliumot és Bábel Balázs érsek atya prédikált a három napos ádventi lelkigyakorlat zárásaként. Az evangéliumban arról volt szó, amikor Gábriel arkangyal megjelenik Máriának és tudtára adja Isten akaratát, hogy ő lesz Jézus anyja.
   A prédikációban Jézus csillagáról, a betlehemi csillagról volt szó. Minden csillag betlehemi. Az embert az értelme emelte ki az állatvilágból. Csak az ember az, amely felfelé tekint, kicsit előre és felfele. A hit által letisztult értelem a fontos. Sok olyan dolog van a világon, amit jóra is és rosszra is lehet használni.


   Gondoljunk az atomenergiára vagy számítógépekre, annak túlzott használatára. A világon manapság nagy a CO2 (szén-dioxid) szennyezés és bizony vannak országok, amelyek nem írják alá a CO2 kibocsájtás csökkentéséről szóló Kiotói-egyezményt, pedig éppen ezek az országok a legnagyobb szennyezők (hallgatta éppen a rádióban érsek atya, amikor jött autóval). Manapság elveszett a hit és bizalom az emberekből, mert az adott szó már mit sem ér, mindent papírral kell igazolni. Nagyon elterjedtek a horoszkópok és az ezoterika is. Többet kellene olvasni a Szentírást, amely nem bulvárlap, nem bestseller, nem tudományos mű, hanem Istenhez vezető kalauz, Isten szava emberi szóra konvertálva. Olvassuk ezt a forrást sokat és emellett fontosak még a szeretet tettei is. Mária is lehet számunkra betlehemi csillag, hiszen hite nem volt naiv és vakhit, hanem értelmével és szívével elfogadta Isten akaratát. Fontos még, hogy gyónjunk és bánjuk meg bűneinket. A rossz lelkiismeret olyan, mint egy darázsszúrás vagy szúrós darázs. A tiszta lelkiismeret és a szeretet tettei megnyugtatnak és megerősítenek. Sok baj van ma a világon, szenvedések és megpróbáltatások, de Isten még ezeket is jóra fordítja.


   Egy megpróbáltatás is lehet betlehemi csillag, amikor fejbekólintva bennünket közelebb visz Istenhez. Isten sosem hagy el, csak elhagyatik. Emánuel azt jelenti: Velünk az Isten! Az egyház is lehet betlehemi csillag, még mindig áll a sok megpróbáltatás ellenére, lámpás, mely előre visz bennünket. Jézus feltámadása tény, melynek hatása az egyházat is átjárja. Igaz, hogy nem láttuk őt, mint a kétezer éve élt emberek, de velünk van. Isten emberré lett bennünk Jézusban, hogy megmutassa az utat számunkra. Mindenki találja meg a maga betlehemi csillagát és mindenki lehet betlehemi csillag mások számára. (Hogyan őrizzük meg a hitet?-kérdezte egy fiatal érsek atyától a mise előtt. Törekedjünk a jót tenni, ami nem csak érzelmet jelent, hanem állandó törekvést a szeretet tetteire). Ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése