2012. szeptember 29., szombat

545.Békesség néktek!

Üdv kedves Olvasó!
2012.április.15.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában János atya prédikált, az evangélium arról szólt, amikor Jézus feltámadt és megjelent tanítványainak, majd hitetlen Tamásnak is. "Mivel láttál engem, hittél. Boldogok, akik nem láttak és mégis hittek."
   A mise bevezetőjében elhangzott, hogy irgalmasság vasárnapja van, mi legyünk az elsők, akik kezet nyújtanak. Albert Einstein a relativitás elmélet megalkotója, kiről sokáig azt hitték, hogy nem hisz Istenben, hiszen olyan tudású volt, hogy biztos nem hisz efféle bugyuta mesékben. Mígnem kiállt az emberek elé és azt mondta, hogy hisz a személyes Istenben, a Gondviselő Istenben, a Teremtő Istenben. Vagy itt van még egy nagy tudós, Sir Alexander Fleming, a penicillin felfedezője, aki szintén vallásos volt. Nagy emberek, nagy hittel. Minél nagyobb tudással rendelkezik valaki, fejet hajt a Teremtő Isten előtt. Az érett, teli kalász is meghajlik, míg az üres felemelkedik, ahogy a tudatlan, gőgös ember is felemeli fejét, hogy neki nem kell Isten.


   Sokan vannak, akik azt mondják, hiszem, ha látom. Régebben, pár évtizeddel ezelőtt, amikor még csak vezetékes telefon volt, természetesnek vettük, hogy tudunk ezen keresztül telefonálni, hiszen megfoghattuk, láthattuk a vezetéket. Ha valaki elvágja a zsinórt, nem tudunk telefonálni. Manapság pedig a mobiltelefonok világában élünk, ahol a kisgyerekeknek is teljesen természetes, hogy vezeték nélküli telefonnal, mobillal tudnak társalogni egymással. Az elektromos teret sem látjuk, mégis létezik, mintha a technika segítségünkre sietne Isten létezése kérdésében.
  Jézus megállt aszoba közepén tanítványai körében, akik zárva tartották az ajtót a zsidóktól való félelem miatt. Nem akarta őket megijeszteni, hogy zörget az ajtón, ezért átment rajta és köszöntötte őket: "Békesség néktek!" Rájuk lehelt, hogy vegyék a Szentlelket.


   Bölcsesség, értelem, tanács, erősség, tudomány, jámborság és Isten félelme, vagyis szeretete. Nagyon fontos ezek közül a szelídség. Minden ember értékes, a testünket a szüleinktől kapjuk, de a lelkünket Istentől. Fontos minden egyes ember Isten számára, ezért teremtett mindenkit. Ne elégedetlenkedjünk, mindenkinek vannak tálentumai, valakinek egy, valakinek három, ne irigykedjünk arra, akinek öt van. A tanárok nagyon jól tudják, hogy szorgalommal a gyengébb képességű gyerek is sokat elérhet, többet esetleg, mint okosabb, de gőgös társa. Adjunk hálát Istennek azért, amink van, hiszen gondoljunk bele, milyen gazdagok is vagyunk. Ha összeírnánk egy papírlapra, hogy mennyi mindent kaptunk Istentől. Látunk! Hány ember van, aki vak és nem lát. Van lábunk, el tudtunk jönni misére. Látni embereket, akiknek hiányzik egy lába vagy mindkettő, s még sorolhatnánk.


   Békesség néktek!-mondja Jézus a tanítványoknak. Úgy éljünk, hogy boldogságot szerezzünk mások számára, mi legyünk azok, akik másokat szolgálnak. Ne mi legyünk azok, akik mindig megmondják, hogy mi a jó, akiknek mindig igaza van és akiket kiszolgálnak. Elsők legyünk családunkban és ebben az irgalmatlan világban, akik először kezet nyújtanak, figyelmesek, szelídek, építők, szolgálók ebben a világban és békességet árasztanak először családjukban, majd rokonságukban és a világban.
   "Akiknek megbocsájtjátok bűneiket, bocsánatot nyernek; akiknek pedig megtartjátok, azok bűnei megmaradnak." Fontos a bűnbocsánat, meg kell békélnünk Istennel, majd önmagunkkal és embertársainkkal is. Jézus a feltámadás és az élet, ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése