2012. szeptember 7., péntek

523.A Szeretet himnusza

Üdv kedves Olvasó!
2011.október.23.Vasárnap.
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Czár János atya prédikált. Máté evangéliumából volt a részlet, mely arról szólt, amikor Jézust megkérdezik, melyik a legnagyobb parancs. Jézus erre azt válaszolja: "Szeresd Uradat, Istenedet teljes szíveddel, lelkeddel és értelmeddel. És szeresd felebarátodat, mint saját magadat. Ez a két legnagyobb parancs, ezen nyugszik minden törvény és a próféták.
   A prédikációban elhangzott, hogy James Hatton matematikus és geológus egy angliai kis faluban élt és nagy megbecsülésnek örvendett, hozzá fordultak tanácsért a faluban ügyes-bajos dolgaikkal, mert mindig jó megoldásokat adott számukra. Egyszer egy idős néni kereste fel és azt panaszolta, hogy a férje mostanában sokat kimaradozik, már nem tudja mit is csináljon. Erre azt válaszolta neki ez a tudós professzor, hogy főzze meg neki minden nap a kedvenc ételét és mosolyogva várja. Eltelt két hét és ez az idős asszony egy nagy kosár mindenféle jóval és örömmel látogatott el a professzor házába, hálákodva a jótanácsért, mert rendbe jöttek a dolgok.


   Bizony nagyon fontos az egymás iránti figyelmesség, egy mosoly, jó szó, átkarolni a másikat, hogy érezze, fontos valaki számára és odafigyelnek rá. Aki elhagyja családját, az nem szereti igazán a gyerekeit, mert akkor áldozatot hozva velük maradna. Az nem jó a gyerekeknek, ha olyan családban vannak, ahol nincsen apa vagy anya. Adjanak hálát Istennek azok, akik teljes családban élhetnek.
   Aki azt mondja szereti Istent, miközben felebarátját gyűlöli, az hazudik. Mert hogyan lehet szeretni Istent, akit nem is lát, közben gyűlölni felebarátját? Aki önmagát nem tudja szeretni, az másokat sem igazán tud. Aki nem fogadja el önmagát, az nem tudja megnyitni szívét mások előtt. Isten mindenkinek adott tálentumot.
Ne a tálentumainkat számolgassuk, hogy kinek van több, hanem bontakoztassuk ki azt a tálentumot, amit mi kaptunk, ami bennünk van. A testünket szüleinktől kaptuk, de a lelkünket Isten teremtette. Ő már előbb szeretett minket és a javunkat akarja, hogy békés, teljes, egészséges életet éljünk. Ezért mese a lélekvándorlás, hogy testről testre vándorol a lélek, mert Isten teremtette a lelket és meghívta az örök életre, hogy kiteljesedhessen. Ebben segít bennünket a keresztség, a bérmálás, a bűnbánat szentsége és az oltári szentség is. Ámen.


   Végül felolvasta az atya Pál apostoltól a Szeretet himnuszát és házi feladatként ezt adta a híveknek is, hogy hazaérve olvassák el. Ezt tette pár évvel ezelőtt Böjte Csaba atya is Csíksomlyón több százezer hívővel.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése