2012. szeptember 18., kedd

534.A jó pásztor átformál

Üdv kedves Olvasó!
2012.január.21.Szombat.
Ökumenikus imaóra
   Ma este 5 órakor a Belvárosi templomban Schindler atya hirdette az Igét az ökumenikus imahét keretében. "A jó pásztor átformál" mondat, illetve gondolat köré szövik ma az igét az imahét eme napján. Az atya kicsit késett erről az összejövetelről adminisztrációs hiba miatt és ilyenkor az ember vádolja magát, arra gondol, hogy már valahol máshol kellene lennie, de még nincs ott, amikor rájön a késésre, már az Igét kellene hirdetnie és olyan lelkiállapotban lennie. De a késéssel minden felborul, átstruktúrálódik az ember belülről, már ez a "kis" probléma is megváltoztatja a lelkületét, hatással van rá. Az emberre sokminden van hatással, formálja őt.


   A természet is átformál. Egyszer elhatározta az atya, hogy elutazik Svájcba, mert még sohasem járt ott. Ausztrián utazott keresztül és gyönyörűszép tájakat látott, meg kellett állnia az Aachen See közelében és el is töltött ott három napot, addig még nem látta az Alpokat, nagy kirándulásokat is tett. A természet átformálta. Azóta sem látta Svájcot, ami pár száz km-re volt onnan. A minap sétált a városban kirakatokat nézve, s látta az árcédulákat. Az ember egyik nap ezt látja rajtuk, másnap már többet mutatnak. Ez is átformál bennünket, hatással van gondolatainkra. Ma nagyon szép napsütéses idő volt, sétált a szigeten, ez is átformálta. A jó zene is átformál, akár a zeneszerzőjét. Az irodalomnak is van egy átformáló hatása. Hemingway jó könyveket írt, pl. Az öreg halász és a tenger. Később alkoholista lett, rossz irányba mentek gondolatai, egyre rosszabb könyveket írt, azt hitte tehetségtelen és nincs kilábalás. Vadászpuskájával vetett véget életének, apjához hasonlóan. Ugyanúgy egy másik nagyszerű író, Márai is. Az emberre sokminden hatással van, az élővilág, a tárgyi világ, környezetünk, találkozásaink, cselekedeteink, gondolataink. Amire "meresztjük" a gondolatainkat, azzal azonosulunk, olyanokká válunk.


   Egyszer pszichológusokkal, pszichiáterekkel volt vezetőként Andocsán egy kolostorban. Találkoztak ott egy szerzetessel, aki rákos beteg volt, de nagy örömről beszélt és hogy milyen jó, hogy van gondviselés. Ezek az emberek, akik vele voltak, nem voltak hívők, de néhány nappal később az egyikük odament az atyához, hogy mondja már el nekik, mi az a gondviselés és ekkor értették meg.  Tehát egy kolostorban találkoztak egy idős, beteg szerzetessel, aki örömről és Gondviselésről beszélt nekik és ez a találkozás teljesen átformálta őket.
   "A jó pásztor átformál". Jézus közeli tanítványa volt János, aki a kebelén nyugodott. Teljesen átformálta őt a Mester. Péter már megtagadta őt háromszor, mielőtt a kakas megszólalt, de visszatért Jézushoz, jobban mondva beengedte életébe és átformálta őt. Júdás is visszavitte a 30 ezüstpénzt Pilátus ítélete előtt, miután elárulta Jézust, de nem engedte vissza életébe, hogy átformálja őt. Mibennünk is ott lakozik mindhárom.


   Gyakran ábrázolják Jánost, a legközelebbi tanítványt, amint Jézus átkarolja a vállát és fogja kezét, ezeket a képeket Johannes Mine-nek nevezik, innen ered a minnesengerek, trubadúrok. János szelleme, lelke. Nekünk is Jánossá kell válnunk és közel engedni magunkhoz Jézust, engedni, hogy átformálja életünket. Csak úgy tapasztalhatjuk meg Jézus átformáló szeretetét, ha közel engedjük magunkhoz őt. A párválasztásban is így van ez, csak úgy ismerhetjük meg a másikat, ha közel engedjük a szeretetét magunkhoz, engedjük, hogy átformáljon.
   "A jó pásztor átformál." Mi is engedjük, hogy Jézus átformálja életünket, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése