2012. szeptember 3., hétfő

519.Az ünnep a lélek felemelése az Úrhoz

Üdv kedves Olvasó!
2011.szeptember.11.Vasárnap.
Szentmise
   Ma délelőtt 10 órakor Vodicán volt szentmise, melyen Bábel Balázs érsek atya prédikált. Az evangéliumot Schindler Mátyás atya olvasta fel, mely arról szólt, hogyan született Jézus, jobban mondva a családfájáról.
   Három olyan évfordulót is ünnepelünk ebben az évben, amely 200 éves évforduló. Az egyik Liszt Ferencé, a nagy zeneszerzőé, a másik Katona István kanonok történetíróé, aki Kalocsán nyugszik és a harmadik a vodicai kápolna felszentelése. Mária fogantatása december 8-ra tehető, amikor apja Szent Joachim és anyja Szent Anna már nem is számítottak gyermekáldásra, s rá kilenc hónapra, szeptember 8-án. Kisboldogasszonykor megszületett Mária. Itt a kápolnában karján a kis Jézussal az egész üdvösségtörténetet magában hordozza. Jézus életében négy asszony is szerepet játszott. Rúth és Ráheb, Betsabé és Támár. Ráheb parázna életű volt, de Betsabé sem élt bűnöktől mentesen. Pogány és zsidó, bűnös és igaz. Jézus mindegyiküket vállalta, mert nemzetiségek felett állt.


   Ahogy Szent Joachim és Szent Anna isIsten elé vitte minden gondját, úgy nekünk embereknek is ezt kell tennünk. A mai világban sajnos előrébb van a gazdaság, a saját tudás, önmagunkban való bizalom, hogy egyedül is képesek vagyunk megoldani a problémát. Isten nélkül semmire sem megyünk. Ha az Úr nem építi a házat, hasztalan minden próbálkozás az ember részéről építeni azt. Az ünnep kapuja ez a nap, boldog az a nép, aki ünnepelni tud. Az ünnep a lélek felemelése az Úrhoz, odafigyelés Istenre és odafigyelés egymásra. Nem az az ünnep, amit ma oly sokan annak hisznek, ami kicsapongásról, élvezetekről szól.
   A médiában most sok hír szól szeptember 11-i terror cselekmény 10. évfordulójáról, amikor New Yorkban 3000 ember halt meg. De ugyanennyi ember hal éhen naponta Szomáliában. Sok templomot is lerombolnak, de ezekről senki sem beszél. A Regnum Marianum papjai közül is sokat börtönbe zártak a 60-as években, akik fiatalokkal foglalkoztak, mertek foglalkozni.


   30 évvel ezelőtt II. János Pál pápa meghirdette a Familiárisz Conzorció programot, a család jegyében. A családi fészek mindennél fontosabb a fiatalok és mindenki számára. A Szent Család példája legyen a szemünk előtt és a Szentháromság. Jézus engedelmessége szülei iránt, a kánai menyegzőn anyja iránt és gondoskodása a kereszten, amikor Jánosra bízza anyját. Engedelmesség a szülőknek és hála nekik, tisztelet és gondoskodás idős korukban, ahogy az képességeinkhez, lehetőségeinkhez tellik.
   Sok mai fiatal életunt, nem tudja, hogy mit akar. Nincs bennük erő és bátorság, energia. Szüleik tartják el őket, kényelmesen ücsörögnek otthon. Hol van ma már a házasság? Nem mernek vállalkozni rá, nem mernek felelősséget vállalni. Egy pap azt mondta, ezek a mai fiatalok kicsapongó életet élnek, nincsen bennük fék. Az lehet, de hogy a gázpedált se találják, az is biztos, mondta erre a másik pap.
   Bátran neki kell kezdeni dolgoknak, egyikünk sem tökéletes, mindig újrakezdeni, ez kell. Újuljunk meg és ehhez adjon erőt a mai szentmise is, hogy megújulva térjünk haza innen, ámen.


Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése