2012. szeptember 28., péntek

544.Menj és vidd hírül a feltámadást!

Üdv kedves Olvasó!
2012.április.08.Vasárnap. Húsvétvasárnap
Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. A feltámadás öröme töltse be szívünket. János evangéliumából volt a részlet, amikor Jézus feltámadt és találkozott Mária Magdalénával.
1971-ben Margaret Theatcher a tori ház képviselője szólalt fel sok férfi előtt, akik fenntartással fogadták, hogy mit is mondhat nekik egy nő. Mire Theatcher azt mondta nekik: Az igaz, hogy a kakas kukorékol, de a tyúk tojja a tojást. Tehát a nőknek is lehet mondanivalója. A mai evangéliumban Mária Magdolnával is találkozunk, aki hírül viszi Jézus feltámadását. Régen, az első évszázadokban a kereszténység történetében minden vasárnap a feltámadás történetét olvasták fel. De mit is jelent a feltámadás?

 
   Mária Magdolna üresen találta a sírt, Jézust kereste. Észrevett egy embert, azt hitte a kertész az. Ott állt Jézus, de nem ismerte fel. Mintha János evangélista ezzel azt akarta volna mondani, jelezni, hogy a feltámadás minden képzeletet felülmúl, érinthetetlen. Ekkor Jézus megszólítja az őt kereső asszonyt: Mária! Ebben a pillanatban Mária hozzáfordult és válaszolt: Mester! Felismerte Jézust, amikor az nevén szólította. Nagyon fontos a kimondott szó, a kommunikáció. Nem csak szavakkal tudunk kommunikálni, a szemeink, tekintetünk is beszél, sőt még a testtartásunk is, viselkedésünk is. Beszédes az összeszedettségünk, de elhanyagoltságunk is, hogy éppen milyen állapotban vagyunk.


   Régebben beszélt az atya a benedikálásról, ami annyit jelent, hogy jóvá tesz. Amikor egy püspök megáldja a templomot, benedikálja, jóvá teszi azt. A kimondott szó jóvá teszi, szentté teszi azokat a köveket. Amikor Jézus nevén szólítja Máriát, benedikálja, szentté teszi, kommunikál vele és Mária felismeri őt ezután, "találkozik" vele. Mária szeretné megérinteni őt, de Jézus mondja neki, hogy ne érintse. Ezzel is jelzi az evangélista, hogy a feltámadás érinthetetlen. Jézus még nem ment az Atyjához, még tervez, dolga van és most cselekszik. Menj és vidd hírül a feltámadást!  A kétségbeesés helyett remény, a gyász helyett öröm. Nekünk is továbbadták azt, ami az evangéliumokban van, az apostolok. Előttük Mária Magdolna áll, de mindenek előtt Jézus, ámen.
Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése