2010. november 30., kedd

70. Isten tudja csak a titkot

Üdv kedves Olvasó!

Szentmise
   Ma reggel fél kilenckor a Barátok templomában Schindler atya prédikált. Lukács evangéliumából volt a részlet, amikor Jézus a hegyi beszédet mondja a köré gyülekező sokaságnak. Ma Mindenszentek ünnepe van, melyet már az ókori kereszténység is ünnepelt, de akkor még május 31-én. Később tették át november 1-re az ünnepet, a középkorban, hogy ezzel ellensúlyozzák a kelták pogány ünnepét, ami szintén ekkor volt.
   Kik azok a Mindenszentek? Tehetjük fel a kérdést. Árpádházi Szenrt Erzsébet Magyarországon született és később került német területre, ahol a szegények jótevőjeként volt ismeretes, önsanyargató életvitelével, mindvégig pártfogolta, támogatta a szegényeket jótéteményeivel.


   Maximilian Kolbe, aki a minorita rendbe lépett, a gestapo letartóztatta és az Auschwitzi haláltáborban volt, amikor egy fogoly szökése miatt megtizedelték a többieket, Kolbe atya egy sokgyermekes családapa helyett önként vállalta a szenvedést és a halált. Többi fogolytársával együtt egy félig földbeásott bunkerbe zárták őket és éheztették, végig imádkoztak és énekeltek Kolbe atya vezetésével, akinek szervezete az állandó böjtölések következtében jól hozzászokott az éhezéshez, két hét múlva ő volt az utolsó, aki elhunyt. II. János Pál pápa avatta szentté. Batthyány Strattmann László, aki szemészorvosként ingyen operálta a pénztelen, szegény betegeket, már életében szentként tisztelték. Ki a szent? Kit tartunk szentnek mi keresztények? Martin Luther King, baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, politikai aktivista, az afroamerikai polgárjogi mozgalom egyik vezető személyisége. Célja az volt, hogy a fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlőtlenséget és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetést megszüntesse. Albert Schweitzer, aki evangélikus volt ugyan, Afrikában rendezett be kórházat, ahol a szegények orvosaként tevékenykedett.
Michelangelo az olasz reneszánsz kimagasló mestere. Már 13 évesen jelentkezett egy festőműhelybe tanulónak, Firenzében. A tehetséges ifjú a Mediciek palotájába költözött később, a Piétával és Dávid szobrával, valamint Mózes szobrával Itália legnagyobb mestereinek sorába emelkedett. Később II. Gyula pápa Rómába hívta, a Sixtusi kápolnában festett nagyszerű freskókat, amelyek csodájára jár ma is a fél világ.
A Szent Péter bazilika kupolája élete egyik remekműve. Nem a pénzért csinálta, Istennek akart megfelelni, hozzá mérte magát. Sokmindenhez értettek az akkori művészek. Mind-mind szentnek tekinthetjük őket?


   Szentek a nagyszüleink, esetleg elhunyt szüleink, akik felneveltek, gondoskodtak rólunk? Kik a szentek?
Szent Ágostonnak is mennyi tévedése volt, Szent Pálnak a nemzetek apostolának is mennyi hibája volt, ezek a szentek sem voltak tökéletesek, egy ember sem lehet tökéletes. Szentek lehetünk mindannyian, ha a másik ember javát akarjuk, életét szebbé, jobbá tenni.
   Franz Klapenecker waiblingeni plébános volt a vendég templomunkban, kis meglepetést készítettünk számára és jó volt látni örömét, hogy megérte neki idejönni Bajára. A jutalom ez az öröm, amikor örülni látjuk a másikat. Ez is beszámít, beszámítódott már jutalmul talán. Most amikkor történt Magyarországon ez az iszapkatasztrófa, tegnapi perselyadományból összejött 300.000 Ft. Jó látni, hogy adakozunk és összefogunk egymással. Alapvetően jók vagyunk, jó a magyar ember. A szereteten keresztül jut el valaki az önmegismerésre. Adjunk hálát azért, hogy küszködhetünk a szentté válásban, hogy megédesíthetjük egymás életét, szeretetet adhatunk, emberségesebbé, emberibb emberré válhatunk, hogy másoknak szüksége van a segítségünkre, ránk. Mert sajnos nem mindenki járhat a szentté válás útján. Sokan vannak, akik senkinek sem kellenek, akikre nem szorulnak rá, akikből nem kérnek, akiknek nem kell a segítsége, akiknek nem nyújtanak kezet, ők szeretetéhségben, elbújva léteznek valahol. Nem csak az a szent, aki itt van a templomban, hanem az is, aki terített asztallal várja a férjét, egyszer majd azok is eltalálnak Istenhez, aki most "csak" teszik a jót. Adjunk hálát Istennek, hogy szükség van ránk. Isten tudja csak a titkot, hogy kik a szentek. Ámen.
Viszlát!
(2010.november.01.Vasárnap-Schindler atya prédikációja alapján emlékezetből lejegyezve)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése